dijous, 3 de març del 2011

L´alumnat del 2n cicle participam a un TALLER DE SEMBRA DE POLLS.

Divendres 25 de febrer, amb l´ajuda de n´Antònia, de l´IBANAT, d´en Toni, de la Conselleria d´Educació i Cultura i dels nostres mestres vàrem sembrar una quarentena d´esqueixos de poll, dins cossiols. Poc abans, aquestes branques havien estat tallades dels polls que hi ha vora la síquia de Son Mascaró ( *).


Allò que ens agradaria és que l´any que vé poguéssim sembrar-los a la síquia tal com han fet enguany els nostres companys i companyes del tercer cicle. Per això, per a que aferrin, ens haurem de cuidar molt que no hi falti gens d´humitat.






El pollancre (Populus nigra) és un arbre caducifoli de la família de les salicàcies que pot arribar als 30 m d'alçada i excepcionalment els pot superar. En català és conegut amb molts noms, Francesc Masclans, a la seva obra Els noms de les plantes dels Països Catalans (Montblanc-Martín, Editorial Geogràfica, Granollers 1981) en recull 17 per referir-se en general a Populus nigra i uns quants més per anomenar específicament varietats concretes. Segons aquest autor, del pollancre, en català, també se'n diu o se n'ha dit: arbre poll, poll, poll negre, poll bordissot, polla borda, pollanc, pollanca, xop, clop, clum, copla, cople, glop, om de riu, mudella i almudella.

Propagació. Té lloc, de forma natural, per llavors i per rebrots d'arrel. Ocasionalment també es pot donar a partir de fragments de tija o d'arrel arrossegats per l'aigua. Artificialment, la propagació es fa a partir d'esqueixos o estaques.

(*) La síquia de Son Mascaró és un indret de gran valor paisagístic i ecològic. Al voltant d´ella, hi ha diversos arbres: polls, fleixos i oms (encara que aquests tenen una malaltia estranya). La importància de la forestació és per ajudar al manteniment i conservació d´aquest espai, donant cabuda a tota una varietat de fauna i flora.
La síquia recolleix l´aigua, per drenatge, de les terres de la possessió de Son Mascaró, on hi neix. Amb una llargària de gairebé tres quilòmetres, connecta amb el torrent Solleric, al seu pas per Biniali.

9 comentaris:

  1. VA SER UNA EXPERIÈNCIA MOLT DIVERTIDA

    ResponElimina
  2. Ens va ajudar a protegir la natura.

    ResponElimina
  3. amblajuda dela conselleria del medi ambient varem aprendre a sembrar uns arbres anomenats POLLANCRE moltes crasies CONSELLRIA DEL MEDI AMBIENT.
    Andreu

    ResponElimina
  4. ME VA AGRADAR MOLT PLANTAR ELS POLLANCRES.ME O VAIG PASSAR MOLT BE.
    MARINA

    ResponElimina
  5. jo vaix pansar que era molt divertit.I heuriam de fer lo cada any.
    ELLEN

    ResponElimina
  6. La escola mestre guillemet a participat en la plentecio de polls per la sici de Son mascaro.
    Bernat i Bruno.

    ResponElimina
  7. a jo el que mes me va agradar era posar la terra als quciols i despres pusar la plantacio eulatz

    ResponElimina
  8. A la escola Giemet va representar una plantacio de arbres.Va ser molt divertid.
    Kevin i Rafa

    ResponElimina
  9. Me va agradar agradar molt: posar terra i sembrar els polls. Una de les meves branques era recien tallada.
    CATI LOURDES

    ResponElimina