dijous, 21 de maig del 2015

Com eren abans l'escola i el poble? Ens ho conten en Jaume i na Maria Jesús


Avui dimecres han vengut en Jaume i na Maria Jesús, els padrins de na Maria. En Jaume ens ha explicat com eren abans l'escola i el poble. Ha duit una màquina d'escriure i tots els nins hi hem escrit una lletra, que hem vist reproduïda en paper carbó. Ens ha contat algunes tradicions antigues, com ara el fas, la branca del fasser, amb el qual els nins pegaven cops en terra davant les botigues del poble, el Divendres Sant, perquè els donassin caramels. O fer bulla, que era tocar a la baula de la porta de les cases mentre trencaven una gerra davant el portal, i després partien corrents. Ens ha dit els jocs que feien quan eren petits: conillons a amagar, futbol al carreró de can Tòfol, anaven amb bicicleta per la voltadora que hi havia on ara hi ha el pati de l'escola...
Ens ha explicat què feien els mestres quan els nins no feien bonda i, si ho deien a casa, encara hi afegien son pare o sa mare. Rebien amb el regle, estaven agenollats...
Ha duit una maleta petita de fusta de quan era petit amb llibres antics de l'escola (només en tenien un per tot l'any), dues plomes (una feta amb un albó) i un tinter. Si tacaven la taula amb tinta, el mestre els pegava una clatellada. Na Maria Jesús ha dit que quan no tenien cap goma d'esborrar, en feien una amb miques de pa.
Sabeu que anaven a escola fins i tot el dissabte de matí, i que aquest dia el dedicaven a tirar serradís en terra, el banyaven i després hi passaven la granera? Que les nines havien de tornar el capvespre a ca les monges a resar el rosari? Que els nins de les Alqueries, de les Coves, de les Olleries o de les possessions, venien a peu? Que a l'escola no hi havia cap estufa i que a l'hivern tenien molt fred? Sabeu que ens n'ha dites, de coses que no sabíem!
Ens ha contat que una monja anava per les cases de fora vila amb una somera i amb un carretó i posava injeccions als malalts, i que les nines de l'escola que quedaven a dinar, menjaven devora la somereta. Eren només les nines, perquè els nins i les nines anaven a escoles diferents: ells, a la plaça, damunt d'on ara hi ha la biblioteca, i al carreró de can Tòfol, i elles, a ca les monges.
En Jaume ens ha explicat que el saig voltava pels carrers del poble amb un tambor i donava les novetats que hi havia. També, que venia l'esmolador, qui feia sonar una harmònica, i el peixater, qui feia sonar un corn.
De nit, hi havia molt poc llum. Molt poques bombetes, que només tenien quinze watts, i l'electricista prenia la pilota als nins que jugaven a futbol si trencaven els llums.
També ens ha explicat que moltes coses que ara compram, abans les feien a les cases: pastaven per fer el pa en una pastera i després l'enfornaven, feien sabó en un cossi amb cendra i greix, cordaven greixoneres... Hi havia pocs doblers i de vegades compraven estris de llauna o d'alumini a uns homes que venien al poble i els pagaven amb llenties o ciurons. També ens ha contat com eren d'importants per a la gent les matances, que els nins de la casa on en feien no anaven aquest dia a l'escola i després duien el present.
Al final en Jaume ens ha fet unes preguntes complicadíssimes i dificilíssimes sobre el que ens ha explicat de com era abans Santa Eugènia. Les hem endevinades totes i ens ha posat un excel·lent o, com deien en aquell temps i tornam a dir ara, un deu. No hi temps que no torn.
Na Maria ha rigut molt mentre els padrins ens contaven aquestes coses. Gràcies, Maria Jesús i Jaume, per aquesta estona tan bona que heu volgut compartir amb nosaltres i per tot el que ens heu ensenyat de l'escola i del poble de temps enrere. I pels bons consells que ens heu donat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada